Όσο μεγαλώνει το νησί της γνώσης, τόσο διευρύνεται η ακτή που αντικρύζει τον ωκεανό της άγνοιας.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

"ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Καλή σχολική χρονιά! Ελπίζουμε και φέτος να είμαστε μαζί με πολλές και δημιουργικές αναγνώσεις.
Φέτος σκεφτήκαμε να ανοίξουμε τη Λέσχη Ανάγνωσης και στους μαθητές μας.
Πιστεύουμε ότι θα έχει ενδιαφέρον η παράλληλη ανάγνωση ενός βιβλίου που διαβάζεται από εφήβους και ενήλικες.
Γι’ αυτό προτείνουμε το βιβλίο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ντέιβιντ Μίτσελ, «Μαύρος Κύκνος». Είναι ένα βιβλίο για το δύσκολο πέρασμα στην εφηβεία ενός 13χρονου αγοριού, στην Αγγλία της δεκαετίας του ’80. Ένα βιβλίο για όσους αγαπήσαμε το «Μεγάλο Μώλν» και το «Φύλακα στη Σίκαλη».
Σας προτείνουμε να διαβάσετε το βιβλίο και αν συμφωνείτε, να το προτείνετε και στους μαθητές σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε τη μέρα και την ώρα των φετινών μας συναντήσεων και για να προτείνετε βιβλία και ιδέες.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς





Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το 1982 ο Τζέισον Τέυλορ είναι δεκατριών χρονών. Ζει στο Μπλακ Σουάν Γκρην, ένα βρετανικό χωριό "στη μέση του πουθενά", και παλεύει μονίμως με τον τρόμο μήπως αποκαλυφθεί η βραδυγλωσσία του ή μήπως οι νταήδες του σχολείου του αντιληφθούν την αγάπη του για την ποίηση. Στη διάρκεια της σημαδιακής αυτής χρονιάς ο ήρωας, ένας έφηβος "μαύρος κύκνος", βαδίζει προς την ωριμότητα σκοντάφτοντας σε πρόσωπα και εμπειρίες που τον διαμορφώνουν. Το πρώτο δυσάρεστο τσιγάρο, το πρώτο αμήχανο φιλί, η μουσική των Duran Duran αλλά και του Έλβις Κοστέλο. Ο πόλεμος των Φώκλαντ και ο θάνατος. Μια μποέμ μετανάστρια που θέτει ερωτήματα για την ομορφιά και την τέχνη. Η οικονομική ύφεση επί Θάτσερ. Ο καταυλισμός των τσιγγάνων και η υστερία που προξενεί στο χωριό. Το διαζύγιο των γονιών του. Τρυφερός, οξυδερκής, αλλά και αστείος ταυτόχρονα, ο Μαύρος Κύκνος του πολυβραβευμένου Ντέιβιντ Μίτσελ δίνει γνήσια φωνή στη μεταβατική ηλικία των δεκατριών, αναβιώνοντας γλαφυρά τη δεκαετία του '80.

Δεν υπάρχουν σχόλια: