Όσο μεγαλώνει το νησί της γνώσης, τόσο διευρύνεται η ακτή που αντικρύζει τον ωκεανό της άγνοιας.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην τελευταία μας συνάντηση τελειώσαμε την ανάγνωση του βιβλίου του Φρέιρε, «Δέκα επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάσκουν». Απολογισμό από τις δύο συναντήσεις και συμπεράσματα από την ανάγνωση του βιβλίου αυτού, θα διαβάσετε σύντομα.
Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την ανάγνωση βιβλίων σχετικών με την εκπαίδευση.
Το νέο βιβλίο που προτείνουμε για ανάγνωση είναι το βιβλίο του Παναγιώτη Παπακωνσταντίνου , «Εκπαιδευτικό έργο και αξιολόγηση στο σχολείο», των Εκδόσεων Μεταίχμιο. Ο Π. Παπακωνσταντίνου είναι καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φ.Π.Ψ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το βιβλίο αυτό περιλαμβανόταν στη βιβλιογραφία που έπρεπε να μελετήσει κανείς για να δώσει εξετάσεις στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στην κατεύθυνση Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Υλικό. Μάλιστα ένα από τα θέματα των εισαγωγικών εξετάσεων στο μεταπτυχιακό, αναφερόταν στο θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο χαρακτήριζε «μόνιμα στη δίνη της επικαιρότητας». Είναι όμως ένα βιβλίο μικρό σε μέγεθος που διαβάζεται εύκολα.
Στο βιβλίο θίγονται θέματα που μας ενδιαφέρουν άμεσα, όπως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση των μαθητών, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, η αυτοαξιολόγηση και η αξιολόγηση σχολικής μονάδας. Αυτά είναι θέματα που θα μας απασχολήσουν ίσως και στο άμεσο μέλλον και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε, με απόψεις βασισμένες σε βαθύτερη γνώση και όχι στις έτοιμες θέσεις κομμάτων και παρατάξεων.
Πιστεύω συνάδελφοι, ότι θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε μετά την ανάγνωση του βιβλίου αυτού.
Θα ήταν καλό επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να μας δηλώσετε ποια μέρα και ώρα θεωρείτε καλύτερη για τις συναντήσεις μας.

Η μαζική συμμετοχή σας, συνάδελφοι, θα κάνει τις συναντήσεις μας γόνιμες και δημιουργικές. Σας περιμένουμε όλους!


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: