Όσο μεγαλώνει το νησί της γνώσης, τόσο διευρύνεται η ακτή που αντικρύζει τον ωκεανό της άγνοιας.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ



Αγαπητοί συνάδελφοι,
αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε, ως Α΄ΕΛΜΕ Κορινθίας, μια Λέσχη Ανάγνωσης. Σκοπός μας είναι να συγκεντρωνόμαστε κάποιοι εκπαιδευτικοί, να διαβάζουμε και να συζητάμε ένα βιβλίο για την εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας εκπαιδευτικών που θα ασχολείται, μελετώντας, με ζητήματα της Εκπαίδευσης.
Η δουλειά μας, συνάδελφοι, είναι μοναχική. Καθένας μας είναι μόνος μέσα στην τάξη και αντιμετωπίζει μόνος τα προβλήματα που προκύπτουν. Ο χρόνος του διαλείμματος είναι μικρός για να συζητήσουμε όλα όσα μας απασχολούν. Η Λέσχη θα είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να συζητήσουμε, να μάθουμε, να επικοινωνήσουμε, μεταξύ μας αλλά και με τις νέες θεωρίες για την εκπαίδευση.
Πρακτικά μια Λέσχη Ανάγνωσης λειτουργεί ως εξής: συγκεντρώνεται ένας αριθμός αναγνωστών με κοινά ενδιαφέροντα, αποφασίζουν να διαβάσουν ένα βιβλίο και να συναντηθούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα για να το συζητήσουν. Ο τόπος των συναντήσεων μπορεί να είναι ένα καφενείο, ένα εντευκτήριο ακόμα και το σπίτι κάποιου από τα μέλη, δηλαδή ένας χώρος όπου θα αισθανόμαστε άνετα. Αν διαλέξουμε ένα βιβλίο μεγάλο ή κάπως πιο δύσκολο, μπορούμε να συναντιόμαστε μετά την ανάγνωση κάποιου αριθμού κεφαλαίων.
Επειδή τα βιβλία που θα διαβάζουμε θα είναι βιβλία σχετικά με την εκπαίδευση, έχουμε ήδη επικοινωνήσει με διδάσκοντες του τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που βρίσκεται στην Κόρινθο και έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους σε κάποιες συναντήσεις της Λέσχης μας.
Το βιβλίο το οποίο προτείνουμε για αρχή είναι το καινούργιο βιβλίο του Πάουλο Φρέιρε : «Δέκα επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάσκουν», Εκδ. ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας σύστησε διδάσκων του τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και για το οποίο επίσης ακούσαμε πολλά καλά στο Σεμινάριο του ΟΕΠΕΚ που πολλοί από μας παρακολουθούμε στην Κόρινθο (Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις για την Ανάπτυξη Κριτικής και Δημιουργικής Σκέψης).
Κατανοούμε ότι η εποχή (εξετάσεις, θέματα, βαθμολογίες) δεν είναι και η πλέον κατάλληλη για το ξεκίνημα μιας τέτοιας δραστηριότητας. Ωστόσο μπορούμε να συναντηθούμε για μια πρώτη φορά για να εκτιμήσουμε τον αριθμό των ενδιαφερόμενων, να συζητήσουμε για τον τόπο όπου θα συναντιόμαστε και να ορίσουμε την επόμενη συνάντηση.
Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο 6945377916 (Αγγελική Ηλία) απογευματινές ώρες ή στα γραφεία της ΕΛΜΕ (2741026860) Δευτέρα –Τρίτη-Πέμπτη, 7-9 το απόγευμα και να αφήνετε το όνομα και το τηλέφωνό σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να ορίσουμε την ημερομηνία της πρώτης συνάντησης.

Ας τολμήσουμε, συνάδελφοι, να σπάσουμε την πνευματική απομόνωση, την καχυποψία, τους ανταγωνισμούς και την εσωστρέφεια συμμετέχοντας σ’ αυτή την προσπάθεια.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: